Från och med den 1 januari 2027 måste alla elnätsföretag ha infört en effekttariff. Denna nya prismodell gör att dina elnätsavgifter påverkas av de högsta effekttopparna i din energianvändning. Det innebär att elkostnaderna kan öka om du använder mycket el under korta perioder, men det finns lösningar som kan hjälpa dig att sprida ut din elanvändning och undvika höga kostnader.

Investeringar i solpaneler, batterier och smarta energiassistenter (som Huawei EMMA) kan hjälpa dig att minska dina effekttoppar och samtidigt sänka dina totala elkostnader. I denna artikel går vi igenom vad effekttariffer är, vad det betyder kostnadsmässigt och hur du kan anpassa ditt hushåll för att möta framtidens krav.

Nyfiken på ditt pris för en solcellsinstallation med eller utan batteri? Skriv in din address nedan och ta reda på ditt beräknade pris direkt!



Vad är effekttariff?

En effekttariff, eller effektavgift, är en prissättningsmodell där din elnätsavgift baseras på din högsta effektanvändning under en viss period, ofta under de tre timmarna med högst belastning varje månad. Denna modell är framtagen för att ge hushåll och företag incitament att jämna ut sin elanvändning över tid och undvika stora effekttoppar som belastar elnätet.


Snabbfakta om effekttariffer

  • Införs senast: 1 januari 2027 (EIFS 2022:1).
  • Påverkar alla: Effekttariffen beräknas på de högsta effekttopparna varje månad.
  • Syfte: Jämnare belastning på elnätet och minskad risk för överbelastning.
  • Så undviker du höga kostnader: Sprid ut din elanvändning över dygnet och minska effekttopparna.


Hur påverkar effekttariffen dig som elkonsument?

Effekttariffer kan påverka din elräkning på flera sätt beroende på hur din elanvändning ser ut. Om du använder mycket el samtidigt, exempelvis genom att ladda elbilen, slå på värmepannan och köra tvättmaskinen samtidigt, kan detta leda till högre nätavgifter. Den traditionella elräkningen har främst baserats på din totala förbrukning, men med effekttariffer kommer fokus att ligga på hur mycket el du använder under de stunder när ditt hushåll förbrukar mest energi.

Testa hur mycket el typiska hushållsapparater drar nedan:

Räkna ut elförbrukning

Välj en apparat för att fylla i dess genomsnittliga effekt och användningstid:



Så kan solpaneler hjälpa dig minska effekttoppar

Genom att installera solpaneler på ditt hus kan du börja producera egen el, vilket minskar behovet av att dra el från nätet under perioder med hög förbrukning. Under dagtid, när solen skiner, producerar solpanelerna el som kan användas för att driva hushållets apparater, ladda elbilen eller värma upp huset.

På så sätt kan du minska effekttopparna och därmed också nätavgifterna, eftersom du inte behöver använda lika mycket nätel under de stunder när förbrukningen normalt sett skulle vara som högst. Skriv in din address nedan och få ett pris direkt för just ditt hem!


Använd solbatteri för att lagra din egen el

Om du vill ta ännu mer kontroll över din energiförbrukning är det värt att överväga att investera i solcellsbatteri. Solbatterier gör det möjligt att lagra den el du producerar under dagen för att använda den på kvällen när elnätets belastning ofta är högre. Genom att ladda batterierna med överskottsel från dina solpaneler kan du undvika att dra el från nätet när nätavgifterna är som högst, vilket ytterligare hjälper till att minska effekttopparna.

Optimera din elförbrukning med Huawei EMMA

En energiassistent är en smart lösning för att optimera din energianvändning automatiskt, exempelvis Huawei EMMA som automatiskt övervakar din energiförbrukning i realtid och hjälper till att sprida ut elanvändningen genom att schemalägga när olika apparater används, som tvättmaskinen, diskmaskinen eller elbilsladdning.

Systemet kan hjälpa till att undvika effekttoppar genom att till exempel schemalägga användningen av energikrävande apparater till tider när elförbrukningen är låg och nätavgifterna därmed också är lägre.


Hur påverkas laddning av elbilar?

För hushåll med elbilar kan effekttariffer innebära utmaningar, särskilt om du är van att ladda bilen snabbt när du kommer hem från jobbet. Laddboxar med smart styrning kan hjälpa dig att ladda bilen under perioder med lägre elpriser och lägre nätbelastning, vilket minskar risken för höga effekttoppar.

Med rätt laddbox kan du ställa in laddningen att ske på natten eller tidigt på morgonen när nätbelastningen är lägre och avgifterna därför också är lägre.

Lästips: Ladda elbilen med solceller: Så fungerar det



Tips för att undvika höga kostnader med effekttariff

  1. Förstå din elanvändning: Analysera vilka apparater som drar mest el och när du använder dem. Genom att ha koll på din högsta förbrukning kan du göra justeringar för att undvika onödigt höga effekttoppar.
  2. Flytta energikrävande aktiviteter: Försök att sprida ut energikrävande aktiviteter som att tvätta, diska eller ladda elbilen till tider när nätet är mindre belastat. Undvik att använda flera energikrävande apparater samtidigt.
  3. Investera i solpaneler och solbatterier: Solpaneler kan minska din förbrukning från nätet under dagen, och solcellsbatterier kan lagra överskottsel för användning på kvällen och natten.
  4. Använd en smart energiassistent: Låt en smart energiassistent som EMMA från Huawei schemalägga din elanvändning för att undvika att flera apparater drar mycket el samtidigt.
  5. Ladda elbilen smart: Använd en laddbox som optimerar laddningen efter nätbelastningen och elpriserna för att undvika att skapa effekttoppar.


Slutsats

Effekttariffer kommer att bli en viktig faktor att ta hänsyn till i framtidens energianvändning. Genom att vara medveten om hur du använder el och att investera i lösningar som solpaneler, solbatterier, smarta EV-laddare och energiassistent kan du sänka dina nätavgifter och samtidigt bidra till ett mer hållbart elsystem.

Ange din address nedan så får du ditt beräknade pris direkt!

FAQ

En effekttariff baseras på din högsta effektanvändning under en viss period, vilket påverkar din elnätsavgift.

Solpaneler producerar egen el, vilket minskar ditt behov av att ta el från nätet under tider med hög förbrukning.

En energiassistent optimerar ditt hems elanvändning genom att schemalägga när olika apparater används, vilket hjälper till att sprida ut förbrukningen och minska effekttoppar.

Med en smart EV-laddare kan du ställa in laddningen att ske under tider med lägre nätbelastning, vilket minskar dina nätavgifter.

Solbatterier lagrar den el som dina solpaneler producerar under dagen, vilket gör att du kan använda den på kvällen och natten när elförbrukningen och nätavgifterna är högre.

Få offert
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Din länk har upphört att gälla
Snyggt! Kontrollera din e-post för magisk länk för att logga in.