Om du behöver bygglov eller inte för att installera solpaneler beror på installationens omfattning och typ. I de flesta fall behöver du inte bygglov, till exempel om solpanelerna installeras på en- eller tvåbostadshus.

Men det finns undantag - låt oss gå igenom hur bygglov för solceller fungerar och när det behövs. Nyfiken på dina förutsättningar? Kolla din address nedan!

När behöver man bygglov för solpaneler?

Bygglov kan krävas för solpaneler som installeras på flerbostadshus, kontorsbyggnader eller byggnader som är kulturhistoriskt värdefulla. Samma sak gäller för installation av fristående solcellsanläggningar samt installation av solpaneler som avsevärt förändrar byggnadens utseende.

Situationer där bygglov krävs

  1. När byggnadens utseende förändras avsevärt:
    I de fall där solpanelerna förändrar byggnadens utseende betydligt, som vid en vertikal eller lutande installation, krävs ofta bygglov.
  2. Kulturhistoriskt värdefulla byggnader: Om solpanelerna installeras på byggnader med historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt värde eller om byggnaden är belägen inom kulturmiljöområden eller i närheten av kyrkor, då behöver du bygglov.
  3. Flerbostadshus och andra byggnadstyper: Installationer på flerbostadshus, kontor eller andra kommersiella byggnader kräver i regel bygglov.
  4. Solcellsanläggningar på marken: Fristående solcellsanläggningar kan kräva bygglov beroende på storlek och påverkan på omgivningen, ta reda på mer!

Lokala regler: Även om bygglov inte alltid krävs kan lokala regler påverka solcellsinstallationer, så säkerställ alltid vilka regler som gäller för dig.

Lästips: Solceller till villa & hus

Kostnad och tidsåtgång för bygglov

Kostnaden för byggnadslov varierar mellan kommuner men ligger vanligtvis mellan 2 000 och 6 000 kronor. Avgiften beror på faktorer som installationens storlek, omfattning och byggnadstyp. Större installationer eller installationer på flerbostadshus, kommersiella byggnader eller kulturhistoriskt värdefulla byggnader kan vara dyrare.

Extra avgifter kan tillkomma om kompletterande granskningar krävs - till exempel från antikvariska myndigheter eller tekniska undersökningar.

Handläggningstiden varierar också mellan kommuner och kan ta från några veckor till ett par månader. Tiden påverkas av projektets omfattning och om det krävs eventuella kompletterande undersökningar eller remissyttranden från andra myndigheter.

För att minimera kostnaderna och påskynda handläggningen kan du se till att kontakta kommunen tidigt, samla all nödvändig dokumentation, fyll i relevanta blanketter (såsom ansökningsblanketten) samt anlita en certifierad installatör som kan hjälpa till med bygglovsprocessen.

Vi på Otovo hjälper dig hela vägen!

solcellsinstallation på villatak

Steg-för-steg-guide för att ansöka om bygglov för solpaneler

1. Kontrollera behov för bygglov

Det första steget är alltid att kontakta din kommun för att ta reda på om din planerade installation kräver byggnadslov. Detta gör du enklast genom att ringa eller besöka kommunens byggnadsnämnd. Ofta finns informationen också tillgänglig på kommunens webbplats. Om du inte hittar informationen du behöver kan vi på Otovo hjälpa dig genom hela processen!

Lästips: Lönsamhet i solcellsanläggning och Hur mycket el producerar solceller?

2. Samla dokumentation

Nästa steg är att samla ihop all nödvändig dokumentation. Bland annat behövs ritningar som visar var solpanelerna kommer att placeras och hur installationen kommer att påverka byggnadens utseende. Ritningarna ska vara fackmannamässigt utförda och skalenliga. 

Därtill behövs information om solcellsinstallationen, såsom tekniska detaljer som effekt, storlek och vinkel. Till sist krävs en situationsplan: ett kartunderlag som visar var solcellsanläggningen kommer att placeras i förhållande till fastigheten och omgivningen.

Utöver ovan nämnda grundläggande dokument kan din kommun kräva ytterligare information; exempelvis hur installationen påverkar byggnadens brandsäkerhet eller förmåga att bära solpanelerna.

Otovo hjälper dig hela vägen med all dokumentation - ta reda på mer genom att skriva in din address nedan:

3. Fyll i ansökningsblanketten

Nästa steg är att fylla i ansökningsblanketten. Se till att fylla i information om fastigheten, fastighetsägaren och den planerade installationen.

4. Skicka in ansökan

När ansökan är komplett skickar du in den till kommunens byggnadsnämnd, vilket oftast kan göras via post eller online beroende på kommunens rutiner. Var noga med att spara kopior av allt material så att du har referenser om kommunen har frågor. Kontrollera också ansökningsavgiften; olika kommuner tar ut olika avgifter för bygglovsansökan, och det är viktigt att du betalar avgiften för att ansökan ska hanteras.

5. Vänta på besked

När kommunen har mottagit din ansökan börjar handläggningsprocessen. Handläggningstiden kan variera kraftigt beroende på kommunens arbetsbelastning och projektets omfattning. Förbered dig på att det kan ta allt från några veckor till ett par månader innan du får besked. Under denna tid kan kommunen behöva ytterligare information eller kompletteringar, så var beredd att svara snabbt på förfrågningar.

6. Få ditt bygglov och börja installera

När du har fått ditt bygglov och betalat eventuella avgifter är det dags att påbörja installationen. Det är viktigt att installationen följer den plan som har godkänts i bygglovet eftersom avvikelser kan leda till problem. Kom ihåg att anmäla installationen till elnätsbolaget eller andra myndigheter om det är ett relevant krav i ditt fall. När installationen är färdig är det viktigt att du genomför en slutbesiktning och att solcellsanläggningen blir korrekt ansluten till elnätet.

Grattis! Du har nu installerade solpaneler med alla lagkrav på plats - luta dig tillbaka och njut av solenergin.

Nyfiken på ditt pris för solpaneler? Få en snabbuppskattning direkt!

Viktiga frågor och svar om bygglov

Det är byggnadsnämnden i din kommun som beslutar om bygglov. Byggnadsnämnden följer Plan- och bygglagen och de lokala riktlinjer som kommunen har satt upp.
Att installera solpaneler utan att ha fått bygglov när det krävs kan leda till att kommunen begär att du ska ta bort installationen eller ansöka om bygglov i efterhand. Om bygglov inte beviljas kan du behöva betala sanktionsavgifter och riva ner installationen.
Fristående solcellsanläggningar på marken kan kräva bygglov om anläggningen är stor eller påverkar omgivningen avsevärt. Generellt sett behöver du inte bygglov om solcellsanläggningen:
  • är under 50 kvadratmeter
  • placeras inom 4,5 meter från fastighetsgränsen, förutsatt att grannarna inte har några invändningar
  • inte påverkar omgivningen negativt
Observera: det är alltid bäst att kontrollera med din kommun för att få ett definitivt svar.

Få offert
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Din länk har upphört att gälla
Snyggt! Kontrollera din e-post för magisk länk för att logga in.