Solceller för fritidshus och sommarstugor
Har du också märkt hur solceller på fritidshus och sommarstugor blivit en allt vanligare syn i den svenska sommaridyllen?
Det gäller inte bara stugor som är nätanslutna, utan också charmiga fritidshus på avskilda platser. Kanske uppe bland bergen, ute i skärgården, eller långt borta från stadens buller.
Om du funderar på att installera en solcellsanläggning i sommarstugan så har du nog en rad funderingar: vad är det optimala solcellspaketet? Är investeringen lönsam? Hur länge tar det innan solpanelerna är på plats?
Vi går igenom det och mycket mer i denna artikel!
Kolla taket på ditt fritidshus och få ett prisförslag på solceller:
Vilka solcellspaket finns för sommarstugan?
Först och främst är det bra att tänka på vilka förutsättningar ditt fritidshus har. Är stugan utanför elnätet (off grid)? Vad är den årliga energiförbrukningen, och hur stor takyta finns tillgänglig? Hur mycket solinstrålning har platsen?
Ditt fritidshus kommer att hamna i någon av nedanstående kategorier och inom dem har du en rad olika lösningar att välja mellan.
1. Off grid
Om du äger ett fritidshus som saknar nätanslutning är ett fristående solcellspaket i många fall den bästa lösningen. Visst, det går ibland att dra el till fastigheten, men det kan vara en dyr och komplicerad process.
Idag säljer webbutiker ett stort utbud av solcellspaket för off grid-användning, och vad som passar bäst för dig beror helt enkelt på strömbehovet.
Nedan följer några exempel:
Enklare 12V solcellspaket
Ett fristående 12V solcellspaket har länge varit ett populärt val bland de med båt, husbil eller en mindre stuga. Det innehåller någon eller några solpaneler (50 till 500 W), regulator och en batteribank, som gör det möjligt att lagra strömmen.
Därefter går det att driva el med låg spänning på 12V, 24V eller 48V, till exempel vissa kylar och frysar, belysning, ladda mobil och dator, radio eller TV-apparat. Det är ett prisvärt alternativ som passar för grundläggande elbehov - bra för ett sommartorp eller en liten stuga där du kanske bara tillbringar semestern.
Ett 12V solcellspaket kostar vanligtvis mellan 5 000 till 25 000 kr, beroende på paneleffekt, tillhörande batteriet och eventuella tillval.
Kraftfullare solcellspaket
Om energibehovet är större går det att installera kraftfullare off grid-anläggningar, som ett solcellspaket med 1 340 watts effekt (1,34 kWp) och omforma till 230V växelström. Det går även att uppgradera effekten.
Anläggningen kan innehålla 4 monokristallina solpaneler (335 Wp styck), monteringssats, laddningsregulator, batteriuppsättning (4 stycken 12v 230Ah), kablar och växelriktare, som omvandlar likströmmen till 230 volts växelström. Ett paket av detta slag kan kosta upp till 40 000 kr.
Det finns som sagt många solcellspaket för off grid-användning med varierande paneleffekt, batteriuppsättning och tillval på marknaden.
Sammanfattning
- För små stugor med litet elbehov är ett 12V solcellspaket ett vanligt alternativ
- Det finns även kraftfullare fristående solcellspaket
- Elnätsfria stugor behöver alltid ett, eller flera batterier, för att lagra ström
- Får ej nyttja det gröna avdraget eller skattereduktioner
- Kan ej sälja solelen
2. Nätanslutna sommarstugor
Om du istället äger ett större, nätanslutet fritidshus med mer generös takyta är det enklare att installera solpaneler som täcker en del av ditt årliga elbehov. Hårdvaran och installationsprocessen skiljer sig inte från vanliga hus och villor.
SolcellspaketEtt 230V solcellspaket för anslutna fastigheter innehåller allt du behöver för att snabbt komma igång med att producera solel. Vanligtvis ingår:
- Fästanordning
- Solpaneler (till exempel, 420-430 W)
- Växelriktare
- Installation av certifierad solcellsinstallatör
- Garanti
- Och mer
Tack vare den fotovoltaiska effekten skapas likström när solen strålar på solcellerna. Därefter går strömmen via en kabel till växelriktaren, som omvandlar likströmmen till växelström så att den kan användas i stugans vägguttag eller matas ut på nätet.
Med en sådan anläggning behöver du således inte batteri eftersom du kan köpa el från elbolagen när solcellerna inte producerar. Dessutom kan du sälja överskottet av solel och kompensera för kostnader över året.
Sammanfattning
- För större fritidshus (mer än 3 000 kWh årsförbrukning)
- Samma typ av solcellsanläggning som i villor och hus
- Behöver inte ett batteri
- Får nyttja det gröna avdraget på 20% samt skattereduktionen på såld el
- Kan bli mikroproducent och sälja solel
Hur många solpaneler behöver man till ett fritidshus?
Enligt Energirådgivningen förbrukar ett fritidshus i genomsnitt cirka 6 500 kWh per år. Det är nog lite i överkant, och genomsnittsförbrukningen dras troligtvis upp av de som bor en stor del av året i fritidshus.
En solcellsanläggning på 5 kW kan i många fall räcka gott och väl för en genomsnittlig sommarstuga. För en mindre stuga fungerar nog även 3 till 4 kW, allt beror som sagt på strömförbrukningen. För enkelhetens skull kan vi använda oss av dimensionen 5 kW som ett exempel.
Solcellsanläggning på 5 kW
En solcellsanläggning på 5 kW upptar en takyta på cirka 28-32 m2 och kan bestå av 12 sammankopplade solpaneler (415 W). Det finns även paneler på 495-505 W, som är lika effektiva per yta med något större (1134 x 2094 mm). Tio sådana paneler ger cirka 5,05 kWp.
Med 5 kW kan du få ut ungefär 5 000 kWh per år, men det beror på det geografiska läget, samt andra faktorer som energiförluster. Låt oss säga det för att förenkla.
5 000 kWh per år täcker en stor del av energibehovet då du inte alltid använder solelen. På sommaren producerar solceller som mest och man har mindre uppvärmningskostnader. Troligtvis kommer du till och med ha elöverskott under soliga sommardagar som du kan sälja till elbolagen.
Om elförbrukningen är större och det finns ytterligare plats på taket, kan du alltid överväga att lägga till fler solpaneler i solcellspaketet.
Lästips: Hur mycket el producerar solpaneler
Vad kostar solceller till fritidshus?
En solcellsanläggning på 5 kW till ett nätanslutet fritidshus kostar cirka 80 000 kr. Så här har vi räknat:
Uppskattad kostnad solcellsanläggning 5 kW
- Kostnad (nyckelfärdig anläggning med installation): 100 000 kr
- Grönt avdrag: cirka -20 000 kr
- Totalt: 80 000 kr
Observera att detta är en prisuppskattning och inga exakta siffror. Priset varierar beroende på taket i fråga, val av växelriktare, installatör och eventuella tillval. Om du vill se ett prisförslag för just ditt fritidshus, klicka på knappen:
Prisestimat på nån minut!
När blir solcellerna lönsamma?
En solcellsanläggning på 5 kW för ett fritidshus kan bli lönsam efter cirka 12 till 15 år givet aktuella förutsättningar. Efter det kommer anläggningen fortsätta att generera el i åtminstone 10 till 15 år, och i många fall längre så.
Anläggningar av mindre storlek kostar ofta mer per kW i och med fasta installationskostnader och producerar även mindre el, vilket gör att det tar längre tid för dem att bli lönsamma.
Missa inte vår steg för steg-genomgång för att beräkna lönsamheten i solcellsanläggningar. Ett tips är också att läsa om kostnaden för solceller.
Ha i åtanke att ovanstående endast är en uppskattning. Varje situation är speciell, och vi har baserat våra beräkningar på ett genomsnittligt elpris i SE4 samt andra mer generella nyckeltal. Skattereduktioner kan även ändras över tid.
Solceller på sommarstugan - varför?
Det finns flera goda anledningar för att skaffa solceller till sommarstugan, oavsett om det är till ett elnätsfritt torp eller ett större nätanslutet fritidshus.
Lönsamt
För det första är det nästan alltid lönsamt. Som du ser ovanför kan du nå “break-even” efter cirka 12 till 15 år. Solceller är också i princip underhållsfria.
Självförsörjande
Med solpaneler på taket blir din sommarstuga mer självförsörjande. Du minskar ditt beroende av andra energikällor och elprismarknaden. Om du lägger till batteri till solcellerna, kan du använda din egenproducerade el över dygnets timmar.
Om sommarstugan är nätansluten kan du även tjäna pengar genom att sälja solel.
Ökar värdet
Solceller kan höja värdet på fastigheten. Du minskar driftskostnader och lockar potentiella köpare som uppskattar mer självförsörjande energilösningar.
Drar nytta av solenergin
Med solceller på sommarhusets tak utnyttjar du solen och producerar el från en förnybar källa.
Skaffa solpaneler till fritidshuset - 4 enkla steg
Med Otovo är det enkelt att skaffa solceller. Följ dessa steg:
1. Fyll i din address
Sök på din adress och dra platsnålen till ditt tak. Vi analyserar ditt tak och därefter beräknar vi din besparingspotential. Detta är helt kostnadsfritt och du bindar dig inte till något.
Sök på din adress
2. Du ser takpotentialen
I nästa steg får du förslag på ett solcellspaket och kan se hur mycket pengar du sparar per månad, år och totalt sett. Du kan enkelt justera inställningarna, exempelvis lägga till fler paneler eller ett solcellsbatteri.
Välj mellan vårt solabonnemang eller direktbetalning och få en prisuppskattning. Om du känner dig nöjd, är det bara att klicka på “Få erbjudande”.
3. Offert på en nyckelfärdig anläggning
En av våra solcellsspecialister återkopplar till dig inom kort med en skräddarsydd offert på en nyckelfärdig solcellsanläggning. Om du har eventuella frågor, finns vi alltid redo att svara på dessa.
4. Anläggningen installeras
Otovo-certifierade installatörer kommer ut till dig under en bestämd tidpunkt och monterar solpanelerna. En elektriker sätter systemet i drift och därefter är det bara att njuta av solel i över 25 år. Elproduktion följer du enkelt i Otovo-appen.
Ps. Otovo-garantin!
När du skaffar solceller via Otovo kan du dessutom känna dig trygg med vår garanti - vid köp ger vi dig 10 års garanti och vid solabonnemang hela 20 år. Vår support finns också nära till hands och det är bara att slå en signal om du har frågor kring din anläggning.
Läs mer om Otovo-garantin och vad som ingår.
Vanliga frågor
Är det nödvändigt med ett solcellsbatteri till fritidshus?
Om fritidshuset är nätanslutet är det inte nödvändigt med solcellsbatteri. Om sommarstugan däremot ligger utanför elnätet, måste man införskaffa batteri för att kunna lagra strömmen.
Behövs bygglov för att installera solceller på fritidshus?
Det kan krävas bygglov för solceller - till exempel på byggnader som är K-märkta eller för solceller på platt tak, där monteringen förändrar byggnadens naturliga form.
Kontakta den lokala byggenheten i din kommun om du känner dig osäker. Du kan även läsa mer om solceller och bygglov på Boverket eller höra av dig till oss om du frågor.
Vilka garantier har man?
Om du installerar en nyckelfärdig solcellsanläggning i ett nätanslutet fritidshus via Otovo, har du samma garantier som för en solcellsanläggning i en vanlig villa eller ett hus.
Hur länge tar det att installera solpaneler på sommarstugan?
Solpanelerna kan vara på plats inom 4 till 20 veckor. Det är en uppskattning och beror på den specifika installationen. Om ett sommarhus ligger avskilt till - till exempel långt från närmaste centralort - kan det ta längre tid än så.
Solceller till fritidshus