Solcellsbatteri: lagra 5 till 30 kWh solenergi
Ska jag skaffa ett batteri till mina solceller? Gäller skattereduktion för grön teknik och hur vet jag vilket batteri som är bäst för mig? Dessa frågor och fler får du svar och mer information om nedan.
Tips! Sök på din adress och få förslag på ett solcellspaket, med eller utan batteri.
Pris på solcellsbatteri
Nedanför kan du se uppskattningspriser för att köpa batteri med solcellsanläggningen, eller som standalone.
Solcellsanläggning med batteri
- 5 kW: 20 000 till 23 000:- extra för batteri med 5 kWh kapacitet (efter grönt avdrag).
- 10 kW: 24 000 till 27 000:- extra för batteri med 10 kWh kapacitet (efter grönt avdrag).
- 15 kW: 45 000 till 47 000:- extra för batteri med 15 kWh kapacitet (efter grönt avdrag).
- 20 kW: 81 000 till 84 000:- extra för batteri med 20 kWh kapacitet (efter grönt avdrag).
Med kWh menas kWt, alltså kilowattimmar.
🔋⚡Visste du?
Otovo erbjuder ett varierat utbud av batterier med hög kvalité från välkända tillverkare som Huawei och Growatt.
Standalone
- 34 000 till 37 000:- för 5 kWh kapacitet (efter grönt avdrag).
- 46 000 till 49 000:- för 10 kWh kapacitet (efter grönt avdrag).
- 67 000 till 69 000:- för 15 kWh kapacitet (efter grönt avdrag).
- 95 000 till 98 000:- för 20 kWh kapacitet (efter grönt avdrag).
OBS! Batteripriserna ovan är efter skattereduktion.
Skattereduktionen kan medges om du avser att delvis nyttja batteriet för stödtjänster eller elprisarbitrage. Enligt de nya reglerna från Skatteverket, som trädde i kraft den 4 juli 2024, är det möjligt att få skattereduktion för batterier som helt eller delvis används för att lagra egenproducerad el.
Samtliga prisexempel som förekommer i bloggen kan också variera från installation till installation och är inte exakta. Du bör söka ditt tak hos oss för prisestimering!
Få ditt pris på en minutVarför ska jag köpa ett batteri?
Tidigare kunde vi inte rekommendera batteri till våra kunder. Det var för dyrt och därför olönsamt. Det kunde kosta 65 till 80 000 kronor för 5-10 kWh.
Men varför tycker vi att det är okej att köpa batteri idag, är det en bra investering nu? Det beror på, läs vidare så berättar vi mer.
Batteri till solceller - 50% avdrag
Visste du att om du köper din anläggning med ett batteri till så får du 50% i skattereduktion på batteripriset?
Ja, du får även 50% i avdrag på växelriktare, smartmätare och arbetet som elektrikern utför!
Detta är den främsta anledningen till att du eventuellt ska passa på och investera i ett batteri. Tänk på att en växelriktare kan kosta kring 30 000 eller mer -då sparar du en del pengar.
Men ingen vet med säkerhet hur länge du kommer få utnyttja 50% i avdrag på elarbetet, batteri och resten av komponenterna som nämndes ovan.
Därför blir det kostnadseffektivare att passa på och köpa ett batteri när du ändå ska investera i solenergi. Så slipper du drabbas om bidraget tas bort eller minskas i framtiden.
Fortfarande osäker? Inga problem, låt våra experter kontakta dig så hjälper vi dig göra en kalkyl över den totala lönsamheten när det gäller anläggning och batteri. Sök bara upp din adress, du binder dig inte till något och får prisförslag på en minut!
Se ditt pris
Frekvensreglering och stödtjänster med batterilager
Svenska kraftnät vidtar olika åtgärder, som att upphandla stödtjänster, för att säkerställa en konstant balans på 50 Hz i elnätet. Idag kan du som småproducent med batterilager hjälpa till med balanseringen av elnätet och få ersättning.
Läs mer om frekvensreglering, stödtjänster och virtuella kraftverk.
Ladda inte bilen med ett batteri
När vi pratar om lönsamhet är det bäst att använda batteriladdningen till hemmet istället för att ladda bilen. Du tjänar mer på att använda elnätet till att ladda elbilen. Detta har att göra med kapacitetsskillnaden. Därför ska du alltså inte köpa batteri om tanken är att enbart ladda bilen.
Fakta om batterilagring med solceller
- Det kan bli lönsamt nu när du endast betalar halva priset för ett batteri, växelriktaren, smartmätaren och elarbetet.
- Frekvensreglering och stödtjänster: du kan också "låna" ut ditt batteri till ett virtuellt kraftverk och få ersättning om du installerar en styrmodul.
- Du kan välja kapacitet mellan 5 upp till 30 kWh.
- Du ska välja ett batteri på 1 kWh per kWp installerad effekt. Till en anläggning på 10 kWp bör du alltså ha 10 kWh i batterikapacitet.
- Det är inte lönsamt att ladda bilen på grund av kapacitetsskillnaden.
- Vissa batterimodeller går att utöka kapaciteten på, detta kan vara bra för den som funderar på att uppgradera sin anläggning i framtiden.
- Vill du använda elen från batteriet trots strömavbrott så måste batteriet ha funktionen ö-drift (off-grid).
- Du kan installera två batterier per växelriktare.
- Ett solcellsbatteri innehåller föreningen LiFePo, Litiumjon-järnfosfat.
- Med ett batteri använder du mer av din egen el och köper mindre el från elnätet.
Fler installerar solpaneler
Teknologin bakom solenergi och solcellsbatteri gör framsteg hela tiden och allt fler väljer att installera solceller på taket. Enligt Energimyndighetens senaste rapport (2022) så finns det 147 690 installerade solcellsanläggningar i Sverige med en total effekt på 2 734,64 MW.
Vid en undersökning svarade över 50% av Otovos tillfrågade kunder att de skulle vilja köpa ett batteri till sin anläggning.
Vilka solcellsbatterier erbjuder Otovo
På Otovo erbjuder vi bara komponenter från de bästa tillverkarna.
Du kan välja bland följande märken:
- Huawei LUNA2000-S1
- Huawei LUNA2000-S0
- Growatt APX
- FoxESS ECS4300
- FoxESS ECS2900
Sälja överskottselen eller ladda batteriet?
Att sälja elen som du inte själv förbrukar är nämligen en viktig anledning till att många Otovo-kunder får lägre elräkningar. När du producerar mer elektricitet än det du använder kallas det överskottsel. Denna överskottsel säljer du vidare till ditt elbolag.
Detta är varken svårt eller tidskrävande – det sker faktiskt helt automatiskt. Här måste du väga för- och nackdelarna med ett batteri. Vad är lämpligast för just dig? Att sälja elen eller ladda batteriet? Svaret beror på ditt elpris och elavtalet som du har tecknat.
Elbolaget säljer elen vidare
På så sätt får många Otovo-kunder billigare el med solceller. Den extra elen du producerar går ut på elnätet igen. Ditt elbolag köper din el och säljer den vidare till någon annan på elnätet.
Grannskapet får din producerade el
Med andra ord kan du tjäna pengar på att elbolaget säljer din elektricitet till dina grannar. Du förser grannskapet med energi samtidigt som du tjänar pengar på det. När du lagrar överskottselen i ett solcellsbatteri går du miste om den möjligheten. Du kan inte sälja elen om du lagrar den.
Läs mer om att sälja solel
Är du intresserad av att sälja din solel? Alla elbolag har inte samma priser, så det är smart att göra lite research på förhand. Här får du några tips: Sälja el tillbaka till elnätet.
Alternativa lagringsalternativ
Om du ändå tycker att det inte känns lönsamt att köpa ett batteri idag, kanske på grund av ditt nuvarande elpris, så finns det normalt andra alternativ i hemmet för energilagring. Här nedan har vi listat några sådana!
Du kan lagra elen i föremål hemma
Du har många saker hemma som du kan lagra elen i. Tänk på varmvattenberedaren exempelvis. Efter en morgon där alla i familjen har duschat, använder den dagen på att värma upp vatten. Detta kräver mycket el.
Varmvatten
Varmvatten står faktiskt för runt 20 % av den årliga elförbrukningen. Därför kan du spara mycket på att använda varmvattenberedaren som ett solcellsbatteri.
Uppvärmning
Uppvärmning kräver mest elektricitet under loppet av ett år. Du kan prova med timers och andra smarta hemlösningar för uppvärmning. Här kan man exempelvis sätta på en timer som gör att element i huset sätts på under dagen – kanske några timmar innan du kommer hem från jobbet. När bostaden är varm kan du skruva ner uppvärmningen.
Du kan fulladda elbilen
Kör du elbil? Då har du redan ett stort batteri som kräver uppladdning. Du kan spara mycket på att använda elbilsbatteriet som ett solcellsbatteri. Med solceller kan du fulladda din elbil helt gratis. Då är du självförsörjande på el till ditt transportmedel.
Ladda elektriska cyklar och sparkcyklar
Du kan även ladda elektriska cyklar och sparkcyklar. Här handlar det så klart inte om några stora batterier, men det är trots det smart att låta dessa ladda när solen skiner på solcellerna. Genom att tänka att du kan lagra solenergi i andra batterier, kan du spara under ett år.
Varför välja Otovo för att köpa solceller?
Det finns flera anledningar till att välja oss:
- Konkurrenskraftigt pris hos lokala installatörer i Otovo-plattformen
- Högkvalitativa solceller
- Flexibelt: Köp eller solabonnemang
- Otovo finns här för dig hela vägen
Konkurrenskraftigt pris hos lokala installatörer
Med Otovo-plattformen får du ett konkurrenskraftigt pris. Plattformen hämtar priser för installatörer i din närhet, och vi kopplar ihop dig med installatören som har lägst pris och bäst kundbetyg. Otovo gör solceller enkelt.
Högkvalitativa solceller
Hos oss får du högkvalitativa solceller på marknaden. Vi har tre olika paneler som du kan välja mellan
- Standard: 360 watt
- Premium: 390 watt
- Performance: 400 watt
Performance - marknadens bästa
Alla kommer att leverera hög prestanda under flera decennium. Performance från Sunpower har utan tvivel marknadens bästa prestanda. Välj Performance om endast det allra bästa är tillräckligt bra för dig. Då producerar du mer el, och får därmed en ännu lägre elräkning.
Hög kvalitet med Premium och Standard
Premium och Standard är också av hög kvalitet. De levereras från de bästa producenterna i branschen, och du kan lita på att de tillhandahåller topp-prestanda år efter år. Du kan själv hitta den balans mellan prestanda och pris som passar dig bäst.
Alla våra solpaneler kan i de flesta fall kombineras med solcellsbatterier i framtiden.
Flexibelt: Du kan välja mellan köp eller solabonnemang
Hos Otovo vill vi att solpaneler ska bli tillgängliga för alla. Därför erbjuder vi både köp och abonnemang av solceller. Vid köp måste du lägga ut ett lite större belopp just vid installation. Efter det betalar du inte något mer.
Vid abonnemang betalar du en fast månadshyra. Den är så låg som någon tusenlapp och du får dessutom rotavdrag på de första 42 månadsfakturorna.
For vissa kommer det vara lika bra att lägga ut för hela anläggningen med en gång. För andra passar det bättre med abonnemang. När du kontrollerar ditt tak på Otovo-plattformen, får du ett uppskattat pris på både köp och solabonnemang.
Otovo finns här för dig hela vägen
Hos Otovo får du lång garanti. Andra aktörer har ofta 5 års garanti på sina solcellsanläggningar. Vi erbjuder 10 års garanti vid köp och 20 års garanti vid solabonnemang. Så säkra är vi på att våra solpaneler kommer till att leverera år efter år.
Garantin innebär att om något skulle gå fel, så täcker vi givetvis kostnaderna. Alla delar av anläggningen är täckta av garantin. Vi betalar även för själva reparationen och eventuell frakt. En Otovo-certifierad tekniker kommer att utföra reparationen.
Du kan även se hur mycket elektricitet du producerar i Otovo-appen. Många kunder tycker det är roligt att följa hur mycket de sparar. Annars är det bara att kontakta oss om du har några frågor om solceller, solcellsbatteri, solenergi eller något annat. Otovo finns här för dig hela vägen.
Kolla ditt tak idag
Vet du inte om det är tillräckligt med sol på ditt tak? Med Otovo är det enkelt att kontrollera ditt taks potential. Vår plattform innehåller detaljerad data om tak och solförhållanden i hela Sverige. Du får svaret på hur mycket elektricitet du kan producera på bara ett par sekunder.